A Tour de Hongrie május 10-én áthalad Nádasdon!

Tour de Hongrie = Magyar kerékpáros körverseny

Több mint kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925. június 27-én indult útjára először a Tour de Hongrie mezőnye. Az első magyar Tour hajnali négy órakor a budapesti Gellért-szálló elől indult.

„A magyar Tour de France hazánk kerékpáros sportjának történelmében egyedülálló, Németországot megszégyenítő pontossággal és lelkiismeretességgel nemcsak a miting sportbeli részét szervezte meg minden kritikát elbíró alapossággal, hanem tekintettel volt annak propagandaértékére is” – írta a Nemzeti Sport 1925-ben.

Szentgotthárdi rajt, budapesti záróetap, 879 kilométer, 7554 méternyi szintemelkedés, három sprintszakasz és két új hegyi befutó vár a 44. Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyére 2023. májusában, amelyet az M4 folyamatosan közvetít!

Az világviszonylatban is egyre jelentősebb verseny a kerékpáros sport legnagyobb eseményei közé szeretne kerülni, felzárkózni az olasz, francia, spanyol versenyekhez. Két éve Magyarországról indult pl. a Giro d’Italia első szakasza óriási érdeklődést kiváltva, mindenütt embertömegeket vitt ki az utak mellé, ahol a verseny elhaladt. A kerékpározás egyre népszerűbb hazánkban is, sportértékét senki nem kérdőjelezi meg, a sporttelevíziók egyik legnépszerűbb, sokakat lekötő programja.  A május 10-én kezdődő magyar versenyre is sok világsztár, a kerékpáros sport legnagyobbjai közé tartozó versenyző jelezte részvételét.

 

Nádasd az 1. szakasz települései között

1. szakasz: Szentgotthárd – Szentgotthárd (168 km)

Rajt: 2023.05.10. (szerda), Szentgotthárd, Polgármesteri Hivatal, Széll Kálmán tér

Befutó: Szentgotthárd, Sport- és Szabadidőközpont, Kossuth Lajos utca

A 44. Tour de Hongrie Nagy Rajtjának Szentgotthárd ad otthont. A karaván délkelet felé indul útnak az Őrség szívébe, majd Zalalövőnél északra fordul, hogy aztán Körmend megkerülésével haladjon tovább Szentgotthárd felé. A versenyzők két kört tesznek meg a kijelölt útvonalon, miközben két hegyi és három gyorsasági részhajrá vár rájuk. A 168 kilométeres etap egyértelműen a sprintereknek kedvez.

Magyarország legnyugatibb városa, Szentgotthárd – és ezáltal Nádasd - története során először láthatja vendégül a Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyét. A Vas vármegyei település a szlovén, az osztrák és a horvát határ, valamint az Őrség közelsége miatt igazán különleges atmoszférát teremthet a verseny nyitónapjához, amire sok külföldi szurkolóra is számítanak a szervezők.

Az első kör várhatóan 12.30-kor indul Szentgotthárd főteréről és a tervek szerint 13.37-kor halad át Nádasdon a Petőfi úton, majd Körmenden át visszafordul a mezőny Szentgotthárd felé. A  második Nádasdi áthaladás várható időpontja fél négy körüli időre várható.

 

Mi fog történni Nádasdon május 10-én?

Május 10-e egy szerdai nap, amikor a Petőfi út teljes szakaszán reggel 8 órától forgalomkorlátozás, valamint a verseny idején – ez a két kör miatt kétszer fog előfordulni – TELJES UTZÁR lesz érvényben!

A versenyzők Zalalövő felől érkeznek be Nádasdra és Hegyalja irányában mennek tovább Körmendre, ahol a verseny áthalad a városon, majd Szentgotthárdra kétszer a nap folyamán.

A teljes útzár alatt értendő, hogy a Petőfi úton ezen időszak alatt sem autó, sem biciklis, sem gyalogos nem tartózkodhat az úttesten. A várakozás sem megengedett!

Reggeltől egészen a verseny lezártáig az út szélén semmilyen gépjármű nem tartózkodhat, tekintettel arra, hogy a kerékpársávon megállni tilos, ezért kérjük annak betartását. A nap folyamán fokozott rendőri jelenlét lesz az útszakaszon.

A munkába járóknak célszerű az autójukat más utcában elhelyezni előre. Ezen a napon az óvodásokat, iskolásokat pedig ajánlott gyalogosan kísérni.

A verseny természetesen nyilvános, a Petőfi út járdaszakaszán lehetőség van a szurkolásra.

Mind a rendezőség, mint a rendőrség előre is köszöni a lakosság türelmét, segítőkészségét és figyelmességét!

A pontos időpontokról, részletekről szórólapokon, plakátokon, a közösségi hálón értesítjük még a lakosságot!

Aki szeretne még többet megtudni a versenyről, annak ajánljuk figyelmébe a www.tourdehongrie.hu weboldalt.

Mellékeltben letölthető az autóbusz menetrendváltozás!!!!

-Földes Tímea, ML-

Galéria