Magyar Falu Program

Az augusztusi lapszámban adtunk hírt arról, hogy a Magyar Falu Program keretében 2021-től 250 milliárd forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre az ötezer lakosnál kisebb népességű települések fejlesztésére. A települések polgármestereit kérdeztük a nyertes pályázatokról:

Halogy Községi Önkormányzata a Tanya és Falugondnoki buszok témakörben, buszbeszerzésre nyertek támogatást, amelynek beszerzése november-december környékén várható.

Katafa Községi Önkormányzata a 2021.április12-én beadott MFP-UHK/2021. kódszámú  útfelújítás pályázata 27.876.729 Ft támogatásban részesült. Ebből az összegből a Petőfi utca egy része (287 - 288 helyrajzi számok) a kocsmától és az utca közepén lévő kanyar került felújításra, amely a 80-as években készült. A munkálatokat szeptemberben kezdte a Németh Útépítő Kft., amit várhatóan a szeptemberben be is fejeznek.

Ezen kívül, volt még egy 24 milliós pályázat az iskolaépület felújítására, de az sajnos nem nyert.

Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmények építésének, felújításának nyertesei között van Nádasd Községi Önkormányzat is. A Rákóczi út felújítására a Magyar Falu Program keretében 19.246.775 támogatást nyert el a település.

A munkálatok során a Hegyhátsáli és Katafai út meglévő útcsatlakozások közti szakasz 266 méteres hosszban 4,2 m szélességben való szilárd burkolatú felújítása valamint útpadka kialakítás készül el.

Az útcsatlakozásoknál áteresz felújítás, a Katafai útnál új építése valamint a kétoldali árok kitisztításra kerül sor ( a házak előtti átereszek helyreállítása a tulajdonos feladata). Az út felújítást a Colas Út Zrt. végzi, előre láthatólag október közepén indul a felújítás.

Hegyhátsál Községi Önkormányzat az elnyert 11.999.118 Ft támogatást a Hegyhátsál, Temető utca felújítására használja fel. Valamint a Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében  Hegyhátsál Községi Önkormányzatot, 2021. június 29. napján kelt BMÖFT/6-8/2021. iktatószámú miniszteri döntésnek megfelelően 6.560.909 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette, amelyből a Mező utca felújítása történik meg 344 m hosszban.

Daraboshegy Községi Önkormányzat az idei évben a Magyar Falu programban keretein belül két alprogramban sikeresen pályázott. Óvodai játszóudvar és közterületi játszótérfejlesztésre 3.398.271 Ft támogatásban részesült. A játszóteret a művelődési ház melletti zöldterületen, várhatóan szeptember végére tervezik megvalósítani. Az eszközfejlesztés során a belterületi közterület karbantartására 5.094.738 Ft támogatásban részesült a település, amely során fűnyírótraktort vágóasztallal, 1 db fűnyíró, 2 db fűkaszát, sövényvágót, lomfúvót, motorfűrészt, utánfutót és ágaprítót szereznek be.

A Falusi Civil Alapból a civil közösségi tevékenység és feltételeinek támogatására Hegyháthodászért Faluszépítő, Kulturális, Szabadidősport Egyesület nyert közel 6 millió forintos támogatást. A hosszú idő óta üresen álló kocsma és vegyesbolt épületének tetőszerkezetét újítják meg a támogatásból, amely első lépése egy közösségi tér kialakítási folyamatnak.

-A polgármesterek tájékoztatója nyomán: Földes Tímea-