Szűrőkamionos statisztika

„Az ember egészsége nem olyan tőke, amit fel lehet emészteni. Egészségről egyáltalán csak akkor beszélhetünk, ha minden pillanatban megteremtjük.”

Tavaly augusztusban az „Együtt könnyebb” EFOP program keretében szűrőkamionos állapotfelmérésre invitáltunk a közös hivatal településein élőket. Az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram által nem az volt a cél, hogy egyes embereknek konkrét diagnózist állítsanak fel a szakemberek, hanem irányt mutattak arra, hogy mely irányba kell lépni azért, hogy jó közérzettel, energetikusan, egészségesen tudjuk élni mindennapjainkat.

A szűrőkamion kitelepülése nagy látványosságot nyújtott Nádasd központjában. Felkészül szakemberek, és szolgáltatók várták azokat, akik az előzetes regisztráció során vállalkoztak arra, hogy felmérjék egészségügyi állapotukat, amelyről kézhez kaptuk a statisztikai összegzést.

A jelentés adataiból szemezgetve megállapítható, hogy összesen 344 fő, ebből 211 nő, 123 férfi vett részt az ingyenes, pályázati forrásból finanszírozott programon. Összesen 12.692 db vizsgálatot végeztek, ebben természetesen volt olyan, ahol kérdőívek segítségével nézték a rizikófaktorokat és azokat elemezték.

Az átlag életkor 50-51 év volt. Elmondható, hogy a súlyunk alapján a nők átlagosan 75 kg-ot, a férfiak 89 kg-ot nyomnak. A 344 főből 50 dohányzik, ami talán elfogadható, főleg annak tudatában, hogy sokan nyilatkoztak úgy, hogy véglegesen le tudnák tenni a cigarettát. Általános egészségi állapotunk jónak mondható, ami bizakodásra ad okot. Magas vérnyomással az adatok szerint a vizsgált egyének fele küzd, ezért erre érdemes figyelnünk. Érfal vizsgálaton, tüdővizsgálaton átlagosan jól vizsgáztunk. A húgysavvizsgálat során nagyobb a százalékos eltérés, ami életmódváltással sokat javítható. 

Ami egyértelműen megállapítható, hogy túlsúlyosak vagyunk! Ez a program után beszédtéma is volt a közösségekben, azt hiszem ez sokakat elgondolkodásra késztetett. Van, akin pár kg plusz van, de nem ritka azok csoportja, akiknek bizony 18-25 kg feleslegtől lenne ajánlott megszabadulni. Néhány kivételtől eltekintve mind a nők, mind a férfiak test súlya, testzsírtömege, derék-csípő aránya, hasi zsírja eltérést mutat, ami a vizsgálatok után sokakat a rendszeres testmozgásra indított.

A vizsgálati jelentés hosszan tartalmazza és elemzi a különféle vizsgálatok eredményeit, amelyet a mellékletben elérhetővé teszünk.

Összegezve, ennek az egészségügyi szűrésnek a legfőbb célja az volt, hogy megelőzzük a komoly betegségek kialakulását. Fontos tisztába lennünk a testünk állapotával, azzal, hogy mi működik bennünk jól, és hogy mit lehetne javítani. Kis odafigyeléssel, tudatossággal, apró változásokkal tudunk magunkon segíteni, illetve ha mégis szükséges szakember fordulni, kaphattunk iránymutatás arról, hogy merre is vegyük az utunkat egészségünk megóvása érdekébe. Éljünk tudatosabban, egészségesebben, ha lehet kicsit stresszmentesebben és ami a legfőbb mozogjunk, sportoljunk sokat!

-Földes Tímea-