Víziközmű tervek a testület előtt

Évente előkerülnek a víz és szennyvízhálózatunkat üzemeltető Vasivíz Zrt. fejlesztési tervei és beruházási tervjavaslatai, az úgynevezett gördülő fejlesztési tervek. A víziközmű szolgáltatás megbízhatósága érdekében szükség is van a rendszeres állapotfelmérésre és a karbantartás, fejlesztés tervezésére, hiszen sajnos szinte hetente találkozunk településeinken egy-egy újabb feltúrt házelővel. Elöregedett a rendszer, sorra mondják fel a szolgálatot elsősorban a házakhoz történő horganyzott bekötések, de csomópontok átépítése, tűzcsapok cseréje is napirenden van a terv szerint. A kisebb javítások, cserék anyagi alapja az ivóvíz használti díj. A tervek szerint, nagyobb változás és munka 2026-tól várható, amikor a cég egy több mint félmilliárd forintos pályázatból elkezdené a Katafáról kiinduló ivóvízellátó rendszer rekonstrukcióját.

A szennyvizes gördülő fejlesztési tervben szintén 2026-tól várható következő nagyobb fejlesztés - egy sikeres pályázat esetén - amelyben a cél Daraboshegy és Hegyhátsál bekötése a tisztítóműhöz, amelyet úgy terveztek, hogy bőven elbírja a nagyobb terhelést. A testület egyetértett a tervekkel.

Székhelyhasználati kérelmet nyújtott be a Vas Megye Népművészetéért Egyesület, szeretnék egyesületük székhelyét a Nádasdi Közösségi Szintér, vagyis a művelődési ház címére bejegyeztetni. A testület több szempontból is megvizsgálta a kérést, majd azzal a reménnyel fogadta el, hogy az egyesület programokat is hoz ide mindenki épülésére. A Nádasd nevű települések által megalapított Nádasdok Közösségéért Egyesület székhelye is „Vasnádasdra” kerülne. Az egyesület célja, hogy támogassa és segítse Borsodnádasd, Csallóköznádasd, Mecseknádasd, Nádasd és Nádasdladány települések kulturális, közösségi életét. Segítse elő a nevelés-oktatás színvonalának emelését, a gyermekek oktatási, szabadidő, sport és kulturális tevékenységeit, támogassa a környezetvédelemre nevelést, a környezeti tudatosság fejlesztését. Segítse Nádasd nevű települések hagyományainak megőrzését. Támogassa a határon átnyúló kapcsolatok megőrzését. Segítse Nádasd nevű településeken megvalósuló projektek, témahetek, témanapok lebonyolítását. Támogassa a településeken élő nemzetiségek, etnikumok kultúrájának ápolását, találkozók lebonyolítását. Segítse Nádasd nevű települések tárgyi feltételeinek, eszközállományának fejlesztését. Mozdítsa elő a tanfolyamok, továbbképzések, előadások révén a tagok és az érdeklődők képzését. Segítse az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőségét és életesélyt javító tanulási lehetőségek megteremtését. Az egyesület feladatainak teljesítése során működjön együtt a tevékenységi körét érintő feladatokat ellátó állami- és gazdasági szervekkel, önkormányzatokkal, intézményekkel, alapítványokkal, civil szervezetekkel, egyesületekkel. Működjön közre a Nádasd nevű települések kulturális és közösségi közélete jelentős eseményeinek előkészítésében és szervezésében, lebonyolításában. Segítse a közösségi alkalmak, táborozások, kirándulások, programok szervezését, lebonyolítását. Teremtse meg a lehetőségeket az előbbi célok megvalósítására, erkölcsi és anyagi hozzájárulásának összehangolására.

A polgármester két pályázat benyújtásáról is tájékoztatást adott (bővebben a …. oldalon), majd beszélt a köztéri kamerarendszer éves karbantartására benyújtott ajánlatról, illetve arról, hogy kér még más helyről is ajánlatot, soknak tartva a jelenlegi üzemeltetőét. Átadta a képviselőtársaknak Hegyháthodász meghívóját a szeptember eleji Hodászi Mustrára és beszámolt a Mecseknádasdon augusztusban lezajlott Nádasdok találkozójáról. Megbeszélték az október elsején délután tartandó hagyományos Idősek Napi programok tervezetét is.

-ML-