A véradás fontossága

A véradásra a vírusos időszak alatt is szükség van, ezért, ha tehetjük adjunk vért! Az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladat, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége, hiszen az emberi vér csak emberi vérrel pótolható.

Fontos lenne, hogy a tervezett véradási alkalmak megrendezésre kerülhessenek ebben a nehéz helyzetben is!

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében kérjük, hogy

KÉRJÜK, HOGY NE JELENTKEZZEN VÉRADÁSRA ÉS NE LÉPJEN BE A VÉRADÁS TERÜLETÉRE

Ha jelenleg koronavírus megbetegedésben szenved. Ha az utóbbi 14 napban külföldön járt (akkor sem, ha garatmintája negatív eredményű). Kivétel a jogszabály szerinti „ingázók”.

Ha az utóbbi 14 napban észlelte magán az alábbi tünetek valamelyikét: köhögés; láz (>38 °C); nehézlégzés, légszomj; hirtelen szaglásvesztés vagy ízérzékelés zavara; izomfájdalom, erős fáradékonyság.

Ha az utóbbi 14 napban valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus fertőzött (COVID-19) személlyel került szoros kapcsolatba egy háztartásban él a beteggel; zárt légtérben, 2 méter távolságon belül és 15 percnél hosszabb ideig tartózkodott együtt a beteggel (beteg ellátásakor, munkahelyen, iskolában stb.). Kapcsolatba került koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján). Védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz). Koronavírusos beteg gondozását végezte. Járműben koronavírusos beteg környezetében utazott: ugyanabban a személygépkocsiban; buszon, vonaton, repülőn, bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban, a jármű vezetőjeként vagy személyzeteként látott el szolgálatot és a betegtől 2 ülésnyi távolságban tartózkodott.

Az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában, ápolásában, mintavételében vett részt. Az előírt, egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül, laboratóriumi dolgozóként, betegek koronavírus vizsgálatra levett mintáit kezelte.

COVID-19 BETEGSÉGBŐL VALÓ GYÓGYULÁST KÖVETŐEN

Ha teljesen felgyógyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően három hét múlva (21 nap) adhat vért. Amennyiben be tudja mutatni a garatminta PCR vizsgálat negatív eredményét, akkor a kizárás a gyógyulást követően már két hét múlva

(14 nap) feloldható.

Ha önegészséges adjon vért! Mentsen életeket!

Nádasd, 2020. december 14. (hétfő) 15.00 – 18.00

-Országos Vérellátó Szolgálat-