Bonyodalmak a civil szervezetek támogatása körül

A közmeghallgatás utáni testületi ülésen a képviselők elfogadták a 2023-as év költségvetésének teljesítéséről szóló előterjesztést, majd az ülés során még jóváhagyták a képviselők részére írásban megküldött egészségiügyi beszámolókat (bővebben a … oldalon).

Alakítani kellett az előírásoknak megfelelően a közművelődésről szóló helyi rendeleten, illetve a közművelődési szolgáltatatási terven.

A legnagyobb érdeklődés most is civil szervezetek ez évi támogatásáról szóló vitát övezte. A hat egyesület (Csicsóka Nonprofit Kft., „Együtt Nádasdért” Egyesület, Hétdombi IKSE, Hétdombi Lovaspark Sportegyesület, Nádasdi Iskoláért Egyesület, Nádasd Községi Sportegyesület) 2023-as évi költségvetési támogatásáról szóló pénzügyi és szakmai beszámolói rendben találtattak, ezután a képviselők meghallgatták a jelenlévő egyesületi képviselőket az idei terveikről, hogy mire fordítanák a kapott támogatást. Az önkormányzat a 2024-es évre igyekezett annak a korábban és most is hangozatott véleményének megfelelően anyagi forrásokat biztosítani erre az évre, miszerint Nádasd komoly értékei az itt dolgozó civil szervezetek. Ezért jelentősen megemelte a kifizethető támogatási összegeket, amelynek elosztása korábbiaknál talán kevesebb vitát hozott. A képviselők többsége elfogadta, hogy nagyon nehéz az egyesületekben végzett munkát összehasonlítani, hiszen mindegyik más területen teremt értéket, az itt Nádasdért dolgozók tevékenysége minden tekintetben nagyon fontos. Nem érdemes tehát hosszú vitákat folytatni, majd néhány tízezer forintos különbségeket tenni a támogatási összegekben, ezért úgy döntöttek, hogy egyenlő arányban osztják el az idei keretet. A testületi ülés végén azonban a jegyző asszony zárt ülést kért, ahol bejelentette, hogy mivel két egyesület képviselője sem jelent meg az ülés végéig, alkalmazni kell a testület által két éve alkotott pályázati feltételeket, amely szerint csak az a szervezet jogosult támogatásra, amelynek képviselője részt vesz a benyújtott kérelmek elbírálását napirendként tárgyaló ülésen. Rövid vita után a döntés nem lehetett más, mint az ezen feltételeknek történő megfelelés, vagyis a két hiányzó egyesület ebben az évben nem részesülhet támogatásban, valamint eldöntötték még azt is, hogy az itt megmaradt összeget felosztják a többi egyesület között.

-ML-