CseppetSem! Program

Lakossági használt sütőolaj begyűjtési lehetőség Nádasdon a Nádasdi Iskoláért egyesület támogatására

A környezettudatosság egyre nagyobb a lakosság körében, az önkormányzatok is nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Így Nádasd önkormányzat is pozitívan fogadta a térítésmentes telepítés lehetőséget, amely során az Nádasdi Széchenyi István Általános Iskola hátsó bejárati részéhez, a hulladékgyűjtőkhöz került kihelyezésre a használt olaj gyűjtő edény, hiszen az összegyűjtött olaj 100%-ban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során biodízel alapanyag készül belőle.

A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karban tartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik. Lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben a gyűjtőbe kell helyezni az olajat, önteni nem kell, így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A „CseppetSem!” rendszerben nem csak a használt étolaj, hanem további anyagok, így a sütőolaj, kókusz- és pálmaolaj is leadható. Mindez korlátlan mennyiségben.

A gyűjtő cég előre egyeztetett időpontban, rendszeresen és igény szerint biztosítja az elszállítást és az edények cseréjét.  A gyűjtőcég ezen felül minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad egy, az önkormányzat által megjelölt szervezetnek, azaz a Nádasdi Iskoláért Egyesületnek.

A „CseppetSem!” rendszert üzemeltető Biotrans Kft. 100%-ban hazai vállalkozás, nem áll mögötte külföldi tőke, nincs benne multicég-részesedés. A 14 éve működő, országos lefedettséggel és megfelelő körű szakmai tapasztalattal rendelkező cég a megtermelt javakat nem viszi külföldre, hanem Magyarországon tartja.A gyűjtő cég szakmaiságát több mint 1000 elégedett partnere és a 520 csatlakozott település, valamint a több, mint 2 millió „CseppetSem!” használó is garantálja.

Egyetlen liter használt sütőolaj 1.000.000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, mely dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli.

A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól, csökkentve ezáltal az önkormányzatok üzemeltetésre fordított kiadását is.

Csatornázatlan településeken legtöbbször a földbe kerül az olaj, mely erősen szennyezi a talajt, elégetve pedig rákkeltő füstöt termel.

A gyűjtőedény helye: Nádasd, Nádasdi Széchenyi István Általános Iskola hátsó bájáratánál található sárga színű gyűjtőedény

-HH-