Fogászati alapellátás

A Nádasd, Vasúti u. 8. szám alatt működő NEAK finanszírozású vegyes körzetben zajlik a felnőtt és gyermek lakosság fogászati alapellátása. Ellátott települések: Nádasd, Daraboshegy, Halogy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Katafa és Szőce. A rendelési idő idén is változatlan, heti 23 óra. Péntekenként a megszokott módon iskolafogászati rendelés folyik, ahol a Nádasdi Széchenyi István Általános Iskola diákjainak fogászati szűrését és ellátását végzem.

2023. május 17. és 2024. május 17. közötti időszakról az alábbi betegforgalmi adatok állnak rendelkezésre:

Felnőtt lakosságnál (18-62 év): 1180 ellátott eset, összesen 4908 beavatkozás

Ebből legnagyobb részt fogkő eltávolítás (888) és esztétikus töméskészítés (978), gyökérkezelés (37)

Gyerekeknél (18 éves korig):4 81 ellátott eset, 978 beavatkozás

Fogkő eltávolítás (190), esztétikus tömés készítése (123), gyökérkezelés (2), tejfogak kezelése (80)

62 év felettieknél: 275 esetszám, 1132 beavatkozás

Fogkő eltávolítás (160), esztétikus tömés készítés (165), gyökérkezelés (4), fogsor készítése (21)

Terhes anya: 40 esetszám, 150 beavatkozás

Fogkő eltávolítása (38), esztétikus tömés készítése (26), gyökérkezelés (1)

A teljes iskola szűrése megtörtént ebben az évben is, a 8. osztályt szokás szerint tavasszal újra visszahívtuk, hogy minden szuvas fog ellátásra kerüljön, mert a középiskolákban már nem mindenhol van kötelező fogászat. Idén sajnos elhúzódott a gyerekek kezelése, a tavalyi évhez képest sok szuvas fogat találtunk.

Praxisközösségünkben idén a tagok változatlanok: Dr. Ferge Piroska a konzorcium vezetője, további tagok: dr. Kocsis Beatrix, dr. Szőke Ildikó, dr. Nagy Csilla, dr. Rozmán Mariann, dr. Török Beáta, dr. Megyeri Sára. A praxisközösség feladata bizonyos praxistevékenységek ellátása: Állkapocsízületi problémák detektálása;Caries intenzitás (fogszuvasodás) mérése lakosság körében; Fogmosási és étkezési szokások felmérése 0-18 éves korig; Fogágy-betegségek szűrése; Szájüregi onkológiai szűrés

Ezeket a vizsgálatokat egyébként is minden esetben el kell végezni, csak most minden hónapban bizonyos számban rögzíteni kell egy táblázatban, egyelőre papíron.

A panoráma röntgent két éve használjuk, továbbra is nagy könnyebbség az ellátásoknál, hogy helyben van, sajnos nem TB támogatott alapellátásban, de az ára maradt 5.000 Ft. Áprilisban megtörtént a panoráma- és a kisröntgen műszaki felülvizsgálata. Ezenkívül kétévente szükséges a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi főosztály által végzett állapotvizsgálat is, erre július 2-án kerül sor.

A fogkő eltávolítást ugyanúgy asszisztensem Martinovné Pál Szilvia dentálhigiénikus végzi, szerda délutánonként a rendelési idő előtt, valamint legtöbbször ekkor készülnek a panoráma röntgenek is. Így utána a rendelés gördülékenyebben zajlik, több idő marad a sürgős esetek ellátására is.

-dr. Megyeri Sára-