Háziorvoslásról röviden

Dr. Zsenyuk Áron 2022.július elseje óta dolgozik a nádasdi I. és II. vegyes praxisának háziorvosaként. Szakterületét tekintve fül-orr-gégész, fej-nyaksebész, valamint háziorvostan szakvizsgával rendelkezik, aki jelenleg már csakis háziorvosként praktizál.

„A körzetek kiosztásában - egyelőre - nem történt változás: az I. körzetet Nádasd községen kívül Daraboshegy, Halogy és Halastó alkotja, a II. körzetet Nádasd mellett Hegyhátsál és Hegyháthodász alkotja. A területi ellátási kötelezettség alapján ellátottakon kívül számos örökölt és részben méltányosságból felvett, területen kívüli páciens is tartozik hozzánk. Ők zömében Körmend, Katafa, Csákánydoroszló területéről érkeznek, de van betegünk pl. Zalaegerszegről is. A 2023. évben a következőképp alakult a betegellátás:

Nádasd I. számú I. körzetbe 1485 fő, II. számú körzetbe 801fő, tehát összesen 2286 fő tartozik az előző évhez képest ez némi emelkedést mutat.

A 2023-as év óriási eredményeképpen - részben állami forrásból, de túlnyomó részt az önkormányzat felelős gazdálkodásának köszönhetően a praxispénzből több millió forintos eszközfejlesztés történt.

Az avult alap eszközökön kívül (informatikai eszközök, nyomtatók stb.), alig nélkülözhető diagnosztikai eszközök - jó minőségű EKG, testösszetétel analizáló mérleg stb.- mellett országos szinten is kiemelkedő - kilégzett levegőt analizáló eszköz, laboratóriumi gépek, mini-videoendoszkóp, boka-kar index stb.- gépekre tettünk szert, amelyek használatát fokozatosan vezetjük be.

Egyebekben a körzeteket továbbra is teljes munkaidőben látom el, két nagyszerű, és egymást jól kiegészítő asszisztensem, Baloghné Márton Éva és Subosits Ildikó segítségével. Mindannyian az nádasdi önkormányzat által működtetett háziorvosi szolgálat egészségügyi jogviszonyban dolgozó alkalmazottai vagyunk.

Az önkormányzattal együttműködésünk véleményem szerint országos szinten is példaértékű lehetne - a munkáltató átvállalja, puffereli az összes pénzügyi, számfejtési, logisztikai és anyagbeszerzési ügyet, segít a „marketingben”, a praxist működtető informatikai hátteret is nyújtja - így teljes mértékben tudunk az egyébként is roppant összetett szakmaisággal foglalkozni, a praxis testi nyűgjein kívül tán’ még a lelkiekkel is törődni. A szomszédos őrimagyarósdi körzet gazdájával, Dr. Kis Judittal és szintén nagyszerű asszisztensével Varga Gézáné, Edittel kölcsönös helyettesítésünk pedig kiállta a gyakorlati próbákat, zavartalan és jól működő.

Elmondható, hogy a két körzetben nyújtott hivatalos rendelési óraszámokon felül – melyek összeségében napi 4-6 órát tesznek ki - gyakorlatilag a nap minden órájában fizikiailag elérhetők vagyunk 8 órától 15 óráig, csütörtökön 16 óráig is, nem csupán kötelezően rendelkezésre állunk.

Hétfő reggelenként az arra rászoruló betegek részére vérvételi lehetőséget biztosítunk, a vérminták laboratóriumba szállításában a diakóniai szolgálat van segítségünkre. Minden hét második napján, kedden tartjuk a szórványtelepülések körjáratát. A legnehezebben kivitelezhető, de talán legfontosabb, háznál történő vizsgálatokhoz Ildikó asszisztensnővel kettesben, teamként szállunk ki.

A háziorvosi ellátás keretében – vegyes körzetek lévén – gyermekgyógyászati alapellátást is nyújtunk, ebben fő munkatársam Deáki Laura, védőnő. Vele gondoskodunk a legapróbbakról, a kötelező és választott védőoltások, és minden felmerülő egészségügyi gondjaik ellátásáról.

Iskolaorvoslás keretei közt az óvodások, általános iskolások is hozzánk tartoznak – itt a körzet határain túlról is számos gyermekről van szó. Ebben az évben pedagógusi felkérésre alsó-felső osztályokban is tartottunk rendhagyó órákat egészségnevelés sőt a nagyoknál már szexuális felvilágosítás témákban is.

Nem közvetlenül, de annál jótékonyabban segít a falugondnoki szolgálat minden községben és a diakónia gondozói – nélkülözhetetlen és minőséget javító szolgáltatásaikkal. Még külsőbb körben együttműködünk több TB alapon finanszírozott magánszolgáltatóval, gyógytornász, sebkezelő és hospice körben. A legszomorúbb háziorvosi kötelezettség a halottvizsgálat, a körzet határain belül történő közlekedési balesetek helyszínelési vizsgálatai, szerencsére nagyjából évszakonként egy gyakorisággal.

-Dr. Zsenyuk Áron-