Hétdombi vidéki élet

– Hagyományok megőrzése, átörökítése Nádasdon –

Leader pályázat keretében a település fiatalja körében szeretnénk népszerűsíteni a vidéki életet. A projekt során a fiatalokkal együttműködve szeretnénk feleleveníteni a településünk hagyományait, népszokásokat, népi kismesterségeket. Nádasdon mindig is erősen élt a generációk közti együttműködés. A programsorozat elősegíti a fiatalok tudatos gondolkodását, szemléletformálását, az értékek megismertetését, gyűjtését, ápolását, valamint a generációk közötti szorosabb és tudatosabb együttműködést.

A programsorozat egy egész évet (január – december) ölel fel. Ezen időszak alatt bemutatjuk a vidéki élethez kapcsolódó hagyományokat és szokásokat egy – egy fél, vagy egész napos rendezvény során. 

Tervezett programok 2020. január 1. – 2020. december 31.:

2020. január 25.: Projektnyitó rendezvény –Nótatanulás harmonikás kísérettel.

2020. február 16.: Törzsökhúzás hagyományának felelevenítése

2020. szeptember 19.: Helytörténeti Vetélkedő szervezése

2020. október 17.: Szüreti mulattság szervezése a hagyomány szerint

2020. októberben, novemberben és decemberben: Játszóházi foglalkozások tartása: Kenyér, rétes, perecsütés, ólomöntés, fazekas, nemezelés, gyöngyfűzés, szövés, mézeskalácssütés forgószínpadszerűen több mesterség kipróbálása mellett terveztük a foglalkozásokat.

2020. november 28.: teadélutánok, mulatságok felelevenítése táncházi alkalom szervezésével

2020. december: Betlehemezés betanulása, házaknál való betlehemezés

2020. december 19.: Falukarácsony szervezése kulturális programmal, közös karácsonyfa feldíszítésével.

2020. március 26.: Környezettudatos szemléletformáló tevékenység keretében egész napos Falu-nagytakarítási program megvalósítása: madáretetők, madáritatók készítése, szemétszedés a településen, környezetvédelmi szemléletformáló előadás szervezése

2020. április 2., 3., 5.: Húsvéti programok: tojásfestés, kalácssütés, kicsiknek tojáskereső túra. Húsvéthétfőn a hagyományos kannás locsolás és a tojásdobás felelevenítése.

2020. április 23.: Gyümölcsész nap a Cseresnyéskerti gyümölcsösben méhészeti bemutató, oltásbemutató, gyümölcsöskerthez, szőlőműveléshez kapcsolódó előadás, májusfaállítás a hegyen és a faluközpontban.

2020. május 23.: Pünkösdölés hagyományának felelevenítése a Partium AMI nádasdi tagozatának és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes bevonásával

2020. május 27.: Májusfa-kitáncolás

2020. július 3.: Kézi aratás hagyományainak felelevenítése a generációk bevonásával - Projektzárás.

A fejlesztés célja a generációk közti együttműködés, az idősebbek körében még meglévő tudás átörökítése a fiatalabbak részére, a lokálpatrióta szemlélet elgyökereztetése.  A helyben élő fiatalok vidéki élethez való ragaszkodásának mélyítése, a közösségi életbe való bevonásuk. A program során megismerhetik a településünk hagyományait, kézműves tevékenységeket. Figyeljék plakátjainkat, szórólapjainkat! Várunk mindenkit szeretettel!

-Földes Tímea-