Hídfelújítás a halogyi úton

Az elmúlt időszakban, aki Halogy irányában vette volna útját, forgalmi akadályba ütközött. A munkálatokról kérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-ét, akik a megkeresésünkre a következő választ adták:

Ahogy Önök is tapasztalhatják, néhány hete megkezdtük a Nádasd és Halogy települések közötti 7446. j. országos közút 3+702 km szelvényében található halogyi időszakos vízfolyás híd teljes felújítását. A híd nyilvántartásunk szerint 1949-ben épült, azóta nagyobb felújításon nem esett át. A jelenlegi munkák során a régi, megrepedezett szárnyfalak elbontásra kerülnek, ezek helyére új vasbeton szerkezetek kerülnek. A műtárgy szegélyeit az útpálya szintjéhez igazítjuk, ennek eredményeképpen a műtárgyon a burkolatszélesség kismértékben megnövelhető és mindkét oldalon lehetőség lesz szalagkorlátok elhelyezésére is. Emellett a műtárgy szigetelését a mai előírásoknak megfelelően elvégezzük, a látszó betonfelületeket sóvédelemmel látjuk el annak érdekében, hogy a télen használt síkosságmentesítő anyagok később se tudjanak kárt tenni a híd szerkezetében. Ezeken kívül a hídon kialakításra kerül az új aszfaltburkolat, a műtárgy mellett az eddig hiányzó vízelvezető folyóka, és a vizsgálólépcső is, befejező munkaként pedig a műtárgy közelében a vízfolyás medrét kőszórással stabilizáljuk.

A híd felújítását már régóta terveztük, 2016. és 2018. között több lépcsőben mart aszfaltos burkolat-megerősítést végeztünk a Nádasd és Halogy közötti útszakaszon, akkor sajnos nem sikerült a hídon komolyabb beavatkozást végezni, így a forgalmi rendet a műtárgyon a szűk útpálya miatt jelzőtáblákkal kellett szabályoznunk. A felújítást követően a burkolat szélesebbé, a műtárgy korszerűbbé, a közlekedés biztonságosabbá válik.

Tájékoztatjuk továbbá a Lakosságot, hogy az éppen zajló Magyar Falu Program keretében a 7446. j. úton az eddig több ütemben mart aszfalttal felújított útszakaszokat Halogy és Csákánydoroszló között az elmúlt hetekben további 1,7 km-rel hosszabbítottuk meg. Ezzel és a híd felújításával a közlekedés feltételei Csákánydoroszló és Nádasd települések között jelentősen javulhatnak a megelőző állapotokhoz képest.

-Böröcz Miklós megyei igazgató-