Otthon varrható többször használható szájmaszk

Otthon varrható többször használható szájmaszkhoz tartozó magyarázatot és készítési leírást Némethné Mészáros Irénke osztotta meg velünk:
40 éve egészségügyi főiskolásként kaptunk a kórházi gyakorlathoz szájmaszkot, textilből (pelenkaanyag) volt, és még ma is megvan, használható, fertőtleníthető, mosható, vasalható. Akkor csak ilyen volt mindenkinek, a mai egyszerhasználatos annyiban praktikusabb, hogy gumis rögzítésű. Egy hete próbálok különböző módon szabott kísérleti modelleket varrni, a képen láthatót egy még egyszerűbben megvarrható követi, ma már így varrtam néhányat. Kétrétegű, klóros fertőtlenítőbe áztatható, mosható, gőzölős vasalóval vasalható (túl magas hőfokon mosni nem érdemes, a gumi nem bírná sokáig). A felső szélében drót van és felülről „zsebes”, eü. dolgozó ismerős saját munkahelyén úgy használják, hogy a zsebbe egy réteg papírtörlőt tesznek, így még inkább szűri alevegőt és cserélhető akár naponta többször is.
Szükséges anyagok:
40x20 cm-es tiszta pamut (100%-os) vászonanyag. A legalkalmasabb a lepedővászon, vagy a damaszt abrosznak való anyag. A vadonatújnál még jobb az, ami már volt párszor mosva magas hőfokon, mert az a ritkább szövésű új anyagnál sűrűbb szálú már. Tehát nem kell a boltba menni és venni, mert biztos akad otthon kimoshatatlan folt miatt már terítésre nem használt damasztabrosz, vagy a gumis lepedők elterjedése miatt ”forgalomból kivont” vászonlepedő.
2 db 19 cm hosszú 2-3 mm széles gumiszalag
A tiszta pamut anyagot pamut cérnával ajánlott varrni is, mert a műszál cérna nem bírná úgy a mosást, vasalást, fertőtlenítést.
Az egyszer használatos profi orvosi szájmaszk felső szélében van egy vékony drót, amit felvevéskor az orrnyereghez kell igazítani, rásimítani azért, hogy ne álljon el, hanem tökéletesen zárjon. Ezt házilag is meg lehet oldani pl. gazdaboltban kapható, műanyaggal bevont 1,2 mm átmérőjű kötöződróttal.Egy maszkba kb. 17cm hosszúdrót kell. Ha az egyik végét kis kúpos fogóval visszahajtjuk teljesenszemet képezve, aminél fogva ki lehet húzni mosás-vasalás előtt.
Először a két rövid szélt szegjük be kb. 7-8 mm szélesen (kétszer behajtva). Utána félbehajtjuk a szegéssel kifelé, így varrjuk össze a két oldalát, de a két szegett szél ne egy vonalban, hanem egymás mellett legyen. A felsőbe megy a drót majd, a lentebbi belül lesz a „zseb” másik széle. Az oldala összevarrásakor kell a gumiszalag egyik, alulra kerülő végét az oldalvarrással belevarrni (belülről dugjuk ki a végét, az anyag szélén kicsi túlnyúljon), párszor oda-vissza átölteni, hogy ki ne szakadjon. Kifordítva már felismerhető a felülről nyitott, alulról kilógó gumikkal a maszk. A felső szélébe kivülről dugjuk bele a gumiszalag végét és az oldal letűzésekor varrjuk oda párszor előre-hátra öltve. A két szélen kell még a becsípéseket megcsinálni és levarrni. Ettől símul rá jobban az arcra a maszk, mert öblösebb lesz a közepe. Az alsó szélétől 5 cm-re behajtunk 2 cm-t kétszer és szemben vele a másik oldalról is kétszer 2 cm-t. Oldalról nézve az éle két szembe fordított Z betűnek látszik. Ezt kell a széléhez közel legépelni, rögzíteni. Nem könnyű, 9-es géptűvel is néha kézzel kell rásegíteni, hogy a sok réteg anyagot átöltse. De ha ez megvan, már kész is a többször használható maszk. Este pár órás fertőtlenítős áztatás után kimosva reggelre megszárad, gőzös vasalás után újra használható. A drótot egy hegyes körömollóval kicsípett pici lyukon át tudjuk beledugni a külső oldal felső szegésébe a belső oldalán . A kis huroknál fogva lehet majd mosás előtt kihúzni belőle. Jó munkát!

Galéria