Az orgona

Az orgona az új templomba készült 1889-ben. Gráci orgonaépítő műve. Sajnos a cég nevét jelző embléma hiányzik a játékasztalról. Reményem szerint a Batthyány levéltárba fellelhető lesz a neve, mivel az orgona is Batthyány Strattmann Ödön herceg adományaként került a templomunkba. Az elmúlt 120 év során többször kisebb javítások voltak rajta. Kempf Gyula szombathelyi orgonaépítő mester 1923-ban pótolta az 1917-ben hadi célra elrekvirált homlokzati principál ónsípokat horganyzott sípokra. (Névjegyét az évszámmal megtaláltuk a szélládán.)

Kiss István szintén szombathelyi mester is kisebb javításokat végzett rajta az 1980-as évek elején. Mára már nagyon rászorult a teljes felújításra elsősorban a faanyag szuvasodása miatt. Idei nyáron a teljes felújítást elvégezte a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. Budavári Csaba vezetésével. Alapos, lelkiismeretes munkát végeztek munkatársaival együtt. A ma már ritka, francia rendszerű mechanikus szerkezetet műemlékként kezelték. Amit lehetett felújítva a helyén hagyták. Ki kellett cserélni a szubbasszus teljes sípsorát, a mixtura egyik sípsorát, a szálládát, a fujtató motort, a pedált, és még egyebeket a több száz alkatrészből. Templomunkhoz illő, szép zengésű hangszer nemcsak az ének kisérésére alkalmas, hanem önálló orgonajátékra is.

Jellemzői: 8 regiszteres, egy manuálos, pedálos, francia rendszerű mechanikus szerkezet. Manuálon 54 pedálon 24 hang szólaltatható meg. 132 fasíp, 280 ónsíp, 44 horganysíp, összesen 456 síp szólhat benne. Elismerés és köszönet illeti az orgonajavító szakembereket: Budavári Csabát, id. Fülöp Gézát és ifj. Fülöp Gézát, Mándity Györgyöt, Nagy Gábort lelkiismeretes munkájukért.

Az orgona-felújítás során teljes körű villanyszerelést végzett Bödő János gondnok, faljavítást Aradi József kőműves munkatársaival,fa anyagok korrekcióját Benkő János asztalos. Mindnyájan a templomnak ajándékozták szakmunkájukat. Az orgona-felújítás teljes költségét(…?..) a hívek igen nagylelkű adományaiból fedeztük.

Isten fizessen meg gazdagon minden adományért és munkáért!