Erőn felül teljesítenek

A közfoglalkoztatás helyzetéről számolt be Pesti Sándor községgazda, alpolgármester a szeptember végi testületi ülésen. Értékelésének lényege az volt, hogy a jelenleg három fős közmunka csapat – közben-közben kiegészülve egy negyedik dolgozóval – feladatainak mennyisége nem csökkent ahhoz az időszakhoz képest, amikor ugyanezt a területet kilenc-tíz ember gondozta. Sőt! A közterületek rendben tartása mellett az elmúlt időszakban pl. a bölcsőde beindulásához kapcsolódó munkák, vagy több rendezvényen való besegítés, esetleg éppen a csapadékos időjárás is növelte a feladatokat. Ebben a helyzetben nagyon nehéz mindenhova időben odaérni, közben-közben előfordulnak elmaradások, amelyeket fokozott erőbedobással igyekeznek teljesíteni. Nagy örömmel és elismeréssel és természetesen köszönettel adózik a községgazda azoknak a nádasdi polgároknak, akik érzékelve a nehézségeket nem reklamálással, panaszkodással reagálnak, hanem önkéntes munkával, egy-egy terület önálló rendbetételével, gondozásával.

Az elmúlt időszak munkáit foglalta össze a polgármester írásbeli beszámolójában, amihez bőven érkeztek képviselői kérdések. Így szóbeli kiegészítésekkel adott részletesebb információkat pl. a védőnői ellátás állami, pontosabban a szombathelyi Markusovszky kórház általi átvételével kapcsolatban. Kavicsos útjaink állapotának javítására is történtek gépi munkálatok az Ady és a Temető utcában is, szakemberrel való konzultáció után helyi vállalkozót megbízva. Sajnos több mint félmillió forintot kell visszautalnunk az „Együtt könnyebb” EFOP pályázattal kapcsolatban, mert az irányító hatóság szabálytalanságokat állapított meg az egészségbuszos programnál. Az egyébként hasznos és sok embert megmozgató pályázat lebonyolítása során a közbeszerzési eljárásban három árajánlat beszerzése lett volna szükséges, mivel azonban a programot csak egy cég végezte, végezhette, ez alól a kötelezettség alól felmentést kellett kérni. A kérelem azonban későn érkezett be, mivel a szűrővizsgálatokat a pályázati határidőnek megfelelően el kellett indítani. Az önkormányzati fellebbezést a hatóság nem fogadta el.

Bursa Hungarica felsőoktatási pályázatban való részvételre pályázott a korábbiakhoz hasonlóan – 2001 óta - a testület, hogy ha kevéssel is, de tudja támogatni a nádasdi fiatalok felsőfokú képzését. A pályázatok beadásának határideje: november 4.

A Németfalusi hegy útjának felújítására a jövő évben sor kerülhet a nyertes pályázatnak megfelelően. Ehhez ajánlattételi felhívást tett közzé a testület a kivitelezési munkálatokra. A pályázati összegben benne van a terv elkészítése, geodéziai felmérés, pályázati dokumentáció, műszaki ellenőrzés költsége, projektmenedzsment is, de további egyeztetések szükségesek. Az út nyomvonalán még szabályozási folyamat kezdődik, mert a gyakorlatilag használt nyomvonal nem teljesen esik egybe a telekhatárokkal. Ezt a helyzetet kell a földhivatali nyilvántartással és a tulajdonosokkal rendezni.

Pályázatot ad be az önkormányzat a belügyminiszter és a pénzügyminiszter által „Önkormányzatok rendkívüli támogatása” címen kiírt pályázatára a települési önkormányzat működőképességének megőrzésére.

-ML-