Korona krónika

A COVID–19-világjárvány a SARS-CoV-2 vírus által a COVID–19 elnevezésű betegséget okozó pandémia. A járvány első hivatalos kínai neve új típusú koronavírus járvány-incidens volt. Az első eseteket 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában. A járványt 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította.

 • A Magyar Kormány 2020. március 11-én rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt.
 • 2020. március 16-tól bezárták az általános és középiskolákat, tantermen kívüli, digitális munkarend került bevezetésre. Így bezárt a Nádasdi Széchenyi István Általános iskola.
 • A Nádasdi Hétszínvirág Óvoda 2020. március 18-tól zárta be ajtaját két hétre. Március 30-ától korlátozásokkal részlegesen kinyitott.
 • 2020. március 16-tól kezdve bizonytalan ideig, a Nádasdi Evangélikus Egyház nem tart sem istentiszteleti, sem egyéb gyülekezeti alkalmat.
 • A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezéseket léptette életbe: a nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.
 • Szintén március 16-tól miniszteri rendelet szerint „a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy fogorvosi alapellátás keretében csak SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS nyújtható, így Nádasdon a fogászat rövidített rendelési időben érhető el.
 • A nádasdi művelődési házban 2020. március 16-tól határozatlan ideig csak ügyeletet tart az „Együtt Nádasdért” Egyesület! Ennek értelmében a művelődési házban működő közösségek, szolgáltatások - Aerobic, Csicsergő, Nötye, Zumba, Nyújtótorna, Pingpong, Néptánc, Falugazda, Családsegítő - találkozási alkalmaik a következő értesítésig szünetelnek. A meghirdetett rendezvények új időpontban kerülnek megrendezésre, a családi események elhalasztásra kerültek/elmaradtak.
 • 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatalban 2020. március 16. napjától visszavonásig a személyes ügyfélfogadás szünetel. A lakosság kizárólag telefonon vagy elektronikus úton intézhetik ügyeiket a veszélyhelyzet időtartama alatt! Illetve 2020. április 16.-tól a hivatal ezen feltételek mellett a művelődési ház emeletére költözött.
 • A háziorvosok tevékenységüket folyamatosan, változatlan rendelési időben végzik.
 • A patikai nyitva tartás az éppen adott helyzethez igazodva, hetente változik.
 • A védőnői tanácsadó zárva tart. A védőnők személyes időpont egyeztetést követően fogadnak ügyfeleket a tanácsadóban.
 • A Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ a tevékenységeit változatlan módon biztosítja.
 • A Nádasdi Termelői Piac zavartalanul működik. Minden páros hét szombaton 7.30 – és 9.00 óra között a fiatalok, 9.00 – 10.00 óráig a szépkorúak látogathatják.
 • Az óvodai és iskolai beíratás online módon történt/történik.
 • 2020. március 28-ától kijárási korlátozás lépett életbe, amelyhez további szigorításokat a polgármesterek rendelhetnek el. Lapzártáig (2020. április 17.) ilyen szigorítást a Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatal egyik települése sem vezetett be.
 • Lapzártakor (2020. április 17.) Magyarországon 1763 regisztrált fertőzöttet, 207 gyógyultat, 156 elhunytat, 12.401 hatósági házi karanténban lévőt, 41.590 mintavételt tartanak nyilván. Vas megyében jelenleg 14 a fertőzöttek száma, amely egy hete változatlan szám. Nádasdon és környékén jelenleg nem tudunk fertőzöttről.

-HH-

 

Minden más, de az élet nem állt le Nádasdon

Avagy Koronavírus első hónapja falunkban

Március elején még csak az Olaszországi eseteket nézve a TV-ben, hallgatva a rádióban távolinak tűnt a VÍRUS. Aztán pár napon belül a Kormány 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet kihirdetéséről már mindent átírt. Március 16-án kiadtunk egy tájékoztatót a koronavírus-járvány megelőzése érdekében kihirdetett veszélyhelyzet Nádasd környéki vonatkozásairól.

A Nádasdi Széchenyi István Általános Iskolában bevezetésre kerülő digitális munkarendről, valamint a Hétszínvirág Óvoda 2020. március 18-tól kezdődő bezárásáról tájékoztattuk a lakosságot. A megváltozott oktatási rend magával vonta az étkeztetés változásait. Megszűnt a konyhán a főzés, a készételt Szentgotthárdról szállítják és a nádasdi konyhára és ott adagolják tovább.

Dr. Megyeri Sára fogorvos által kiadott közlemény szerint „a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy fogorvosi alapellátás keretében csak SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS nyújtható” ez alapján a rendelés módosult. A művelődési házban vagy az egyesület által szervezett programok átmeneti időre elhalasztásra kerültek.

A Nádasdi Közös Önkormányzati Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel. Kértük a Lakosságot, kizárólag telefonon vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket a veszélyhelyzet időtartama alatt! A Hivatal épületét ZÁRVA tartottuk a költözésig (a költözésről bővebben a következő cikkben olvashatnak).

Többször, több hírközlési eszközzel tájékoztattuk a falunk lakóit a kialakult és ajánlott új szabályokra, annak lehetőségére, hogy aki kéri, az önkormányzat segít az ellátásának biztosításában. A 65 év feletti személyeknek névre szóló levelekben ismételtük meg a vállalásunkat, illetve az önkéntesek által megvarrt több mint 250 db mosható, vasalható maszkokból juttatunk ki a borítékokban. ….hogy mi várható a továbbiakban, azt nem tudhatjuk, de bízzunk benne, ha fegyelmezetten, az utasításokat betartjuk Nádasdon nem érzi jól magát a VÍRUS és hamar elhagy bennünket!

Önkéntes varrónőink, akiknek köszönet a gyors munkájukért:

Boldizsárné Palacsics Tünde, Csillag Józsefné, Esztergályos Csabáné, Horváth Jenőné Piri néni, Legárth Gyuláné, Mesterházi Lászlóné, Németh Miklósné, Pestiné Szabó Anita, Póczek Sándorné Zsuzsi, Rácz Miklósné

-Karvalits Zoltán-