Mégis mehet az egészségház-terv

Tavaly ősszel már beszámoltunk arról a képviselő-testületi szándékról, hogy a megüresedett takarékbanki épületet az önkormányzat meg kívánja vásárolni, hogy ott egy egészségházat alakítson ki. A tulajdonos banknál történt vezetőváltások miatt az ügy elakadt, pedig tavaly ősszel már a vásárláshoz szükséges önkormányzati hitelfelvételi kérelemhez kapcsolódó folyamat is lezárult. Szerencsére a korábban kialkudott feltételek nem változtak, az MBH Bank megadta az engedélyt a vásárláshoz, de most újra kell indítani a hitelfelvételi kérelmet. Emiatt a szerződéskötés még húzódhat, talán a nyár folyamán tulajdonunkba kerülhet az épület. Ehhez a hírhez kapcsolódik, hogy a bank egy ATM automata számára bérelne egy, a telepítéshez szükséges méretű területet. A bérleti szerződés feltételeit a testület elfogadta, határidő azonban a szerződésen nem szerepel.

A Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ képviselői személyesen is megjelentek, hogy az éves írásbeli beszámolójukat szóban is alá tudják támasztani és válaszolni tudjanak a felmerülő kérdésekre. A szóbeli kiegészítésekből is az derült ki, hogy családsegítési szempontból nem számít rossz állapotban lévő településnek Nádasd, 10 családnak és ebben 31 főnek nyújtottak családsegítési szolgáltatásokat, de például új gyámhivatali beavatkozásra, hatósági ügyintézésre nem volt szükség.

A Nádasdi Evangélikus Diakónia Központ immár 11 éve, 2011-ben vette át az önkormányzattól a szociális étkeztetés és házi segítségnyújtás alapszolgáltatásokat. Ellátási területük azonban sokkal nagyobb, már 11 település tartozik hozzájuk. Szociális étkeztetést Nádasdon tavaly átlagosan 49-en, a házi segítségnyújtást pedig 20-an vették igénybe. A központnak mindkét szolgáltatás veszteséges, leginkább a házi segítségnyújtás, hiszen itt a három szakképzett gondozónő bére és az itt kapott normatív támogatás, valamint gondozási díj közti különbség több mint 4 és félmillió Ft. De idézve központot „a megnövekedett bér, anyag és szolgáltatási költségek ellenére törekszünk a szoros gazdálkodásra és a szolgáltatás színvonalának folyamatos emelésére. Önkormányzati és egyházi támogatások és adományok segítik munkánkat…” A nádasdi testület a költségvetési tervben ebben az évben megduplázná, 2.000.000 Ft-ra emelné a helyi önkormányzati támogatást. A diakóniai központ bővítésével a tavalyi évben megnövekedett a feladatok száma is, de egy kevés átszervezés után működnek a dolgok, ezt és a munkát elismerve a testület elfogadta a beszámolót.

Az ülés további részében a polgármester is beszámolt a legutóbbi teendőiről, munkájáról. Emelt összeggel kiírták a helyi civil szervezetek számára az idei pályázati támogatást az igények beadásának határideje 2024. május 14. 16 óra.

Elfogadták a közbeszerzési tervet, ami a forráshiányok miatt zéró összeget mutat. Különösen miután megérkezett az értesítés, hogy a Kossuth utcai önkormányzati épületek tetőfelújítására benyújtott pályázat sajnos nem nyert.

Az „Együtt Nádasdért” Egyesület is elszámolt tavalyi tevékenységével, amit a képviselők elismeréssel nyugtáztak, hiszen a sikeres pályázatoknak és a sok munkának köszönhetően tavaly és az idei évre áthúzódóan is rengeteg volt a program. Az egyesület vezetőjével egyeztetve azonban az derült ki, hogy az idén várhatóan kevesebb lesz az esemény, késnek vagy épp hiányoznak a megszokott pályázatok. Hiányozni fognak pl. a népszerű nyári pajtaszínházi esték is.

Nyilatkozatban csatlakozott a nádasdi önkormányzat a Madárbarát Települések Országos Szövetségéhez és csatlakoztak egy, a Fidesz-KDNP pártszövetség által kezdeményezett, a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket elítélő nyilatkozathoz is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szabályai és javaslatai alapján is összevonásra fog kerülni a nádasdi két háziorvosi körzet. A testület tagjai abban egyeztek meg, hogy az összevonás miatt anyagi hátrány nem érheti az ellátást és az ellátókat. Megszavaztak továbbá a költségvetési tartalék terhére egy támogatást a településünkön most zajló Közösség – Tér – Nádasd Programhoz és a testület tagjai személyesen is támogatták Cserős Mária új verseskötetének kiadását.

-ML-