Pályázati terveink

A Magyar Falu Program következő évi kiírása több témakört is tartalmaz, a lehetőségek közül azonban csak egy témában lehet pályázatot benyújtani, ezért a képviselőknek jól át illett gondolnia a döntést. A kategóriák közt szerepelt óvodai épület felújítása, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése, eszközbeszerzések önkormányzati tevékenységekhez, pl. kulturális, vagy egészségügyi fejlesztések, bútorbeszerzések. Lehetséges pályázni kommunális tevékenységekhez eszközbeszerzésre, óvodai vagy közterületi játszóterek fejlesztéseinek támogatására, temetők kisléptékű fejlesztésére. Az első véleménykör után ésszerű gondolatnak tűnt pl. olyan kommunális eszközökre pályázni, amelyek segíthetik a közterületek gondozását, hiszen munkaerő híján a gépesítés látszik az egyetlen lehetőségnek. Az is nagyon fontos, hogy legalább a már meglévő vagyonunk, épületeink állapota ne romoljon tovább. A többi kategória mellett is lehet bőven érveket találni, de a beszélgetés során egyre inkább az utóbbi téma került előtérbe, hiszen az óvoda tetejének állapota a beázások után már annyira romlik, hogy akár már az épület is károsodhat, illetve az önkormányzat jelenlegi eszközparkjának tárolója, a hivatal udvarán lévő régi pajtaépület is rossz állapotban van A szavazási többség az állagmegóvás mellé került, azzal, hogy az óvoda tetejének felújítására a fenntartó Társulási Tanács adjon be pályázatot, így a Kossuth utcai épületek tető cseréje (a 101. szám alatt található raktár és a 103. szám alatt lévő rendőrségi, volt Bina bolt épülete) kerüljenek be Nádasd igényeként.

Jó hír, hogy az orvosi körzetekben az elmúlt évben sikerült olyan mennyiségi és minőségi munkát végeznie háziorvosunknak és segítőinek, olyan mértékben ráhangolódni az OEP finanszírozási rendszerére, hogy itt pluszbevétel keletkezett, ami segíthet a nádasdi és a körzethez tartozó rendelőkbe eszközök beszerzésében, valamint a munkát is lehet többletdíjazásban részesíteni. Ráadásul a következő évben hosszabb munkaidőben, határozatlan idejű szerződéssel lehet majd Subosits Ildikó asszisztenst is foglalkoztatni.

Elfogadták a képviselők 2024 évi belső ellenőrzési tervet és még mindig szóba került a Németfalusi út jövő évi felújításával kapcsolatban a településrendezési terv módosítása. Ebben a témában még egy útkorrekciós kérelemhez is hozzájárult a testület. Szükség volt a Helyi Választási Bizottság tagjainak megújítására a következő évben esedékes önkormányzati és európai választásokkal kapcsolatban. A korábbi póttagok közül öten vállalták a „rendes” tagságot és további heten jelentkeztek póttagnak, ami jó hír, hiszen így ez a létszám az esetleges problémák esetén is lehetővé teszi a választások zavartalan lebonyolítását. Törvényességi észrevétel érkezett a Vas Vármegyei Kormányhivataltól a közös hivatalhoz tartozó önkormányzatok testületi üléseinek jegyzőkönyveivel kapcsolatban. A késedelmes beküldések alapvető oka az, hogy a hét falu testületei nagyon aktívak, az előírtnál jóval többször jönnek össze a közös ügyek megbeszélésére és eldöntésére, ennyi jegyzőkönyv elkészítése szinte egy új munkakört tenne szükségessé, ami viszont egyéb fontos helyektől vonhatna el pénzt. Sajnos a hivatalok finanszírozása inkább a munkaerő leépítés felé mutat, mint a létszámbővítés felé. Ígéret érkezett, hogy a hivatal dolgozói megpróbálják tartani a kéthetes határidőt.

Öt kérvény érkezett a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázat „A” és egy a „B” típusú lehetőségeire, ebből egynél merült fel probléma, a többit elfogadták a képviselők. Szóba került az eddig fizetett havi 5.000 Ft felemelésének lehetősége is, de ezt ismét nem tudták vállalni. A Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ is többletsegítséget szeretett volna kapni az egyébként mindenki által elismert segítő tevékenységéhez, de a képviselők nem tudtak többet vállalni a betervezett egymillió forintnál.

A Vasivíz Zrt. bevételeinek növelésére újabb szolgáltatóval szeretne szerződést kötni, aki a víztoronyra kívánna újabb bázisállomást elhelyezni. A téma már korábban is komoly vitákat hozott, amelyeknek alapja az, hogy továbbra sem egyértelműek az ilyen berendezések esetleges ártalmai a környezetre, lakosságra. Emellett szólnak érvek az ígért magasabb szintű telefon és mobilinternet lefedettség, illetve a Vasivízzel meglévő kapcsolat mellett is. A vita után szoros szavazás következett, aminek eredménye nem engedélyezte az újabb szolgáltató telepítését. Tárgyaltak még az önkormányzat vagyonbiztosításáról, illetve megbeszélték a december 16.-i Falukarácsony részleteit is, ahol a szintén ezen az ülésen született döntésnek megfelelően elismerésben részesítik az idei Ifjúsági kitüntetés díjazottjait is.

-ML-