Sikeres pályázat a Németfalusi út felújítására

A Magyar Falu Program keretében „Út, híd, járda építése /felújítása” című, MFP-UHJ/2023 kódszámú alprogramhoz adtuk be „Útfelújítás a Németfalusi hegyen” címmel pályázatunkat még a nyáron.

A fürdőházak felé vezető út már nagyon rossz állapotban lévő útszakasz és mivel egyre többen életvitelszerűen élnek kint a zártkerti területen, úgy egyre égetőbb volt az út felújítása.

Több alkalommal próbálkoztunk különböző kátyúanyagok felhasználásával, de csak ideig-óráig volt megfelelő.

Végre megjelent a Magyar Falu Programban egy olyan kiírás, amelyre külterületre és belterületekre, valamint zártkertekre egyaránt beadható pályázat. Ugyanis az útszakasz nem csak erősen lepusztult, de zártkerti és külterületi szakasszal is rendelkezik, sőt tetézve a megoldandó feladatokat az út tényleges nyomvonala egy szakaszon nem a térkép szerinti szakasszal megegyező, valamint a rendezési terv szabályozási vonala nem a használatban lévő út szakaszára van bejelölve.

A problémák megoldására először a pályázat megírását, út felújítás tervét kellett elkészíteni, mivel a pályázat beadásának határideje van, sőt az is előfordulhat, hogy sok pályázat beadásakor határidő elött lezárják a pályázatot. E pályázati kiírás keretében a pályázatok benyújtására 2023. június 14. – 2023. július 14. időszakban volt lehetőség.

Első lépésként a felújítás terveit kellett elkészíttetni úgy, hogy a pályázat kiírás maximálisan elnyerhető összegébe beleférjen, ami 45 millió forint volt. A térképileg és tulajdonviszony tekintetében problémás szakaszokat ki kellett hagyni. Így az első építési szakasz a külterületi (0160 hrsz.) 268 méter, míg a zártkerti második építési szakasz (1735 hrsz.) 290 méter. A terv szerint a meglévő út 20 cm mélységig fel lesz marva, keverés közben egy kiegészítő anyag (hidraulikus kötőanyag, cement) hozzáadásával, hideg remix burkolatalap készül és erre jön rá 5 cm kopó hengerelt aszfaltréteg. A felújítás tervezett költsége bruttó 42 millió forint. A kieső mintegy 136 méteres szakasz felújítását az önkormányzat saját költségen végezteti el.

A beadott pályázat nyert! Így 100%-os támogatással közel 45 millió forintos teljes projektköltséggel megújulhat ismét egy út! Jelenleg a kivitelező és műszaki ellenőr kiválasztása van folyamatban. Előre láthatólag már csak jövő tavasszal valósulhat meg sokunk álma, egy új, minden igényt kielégítő út a Németfalusi hegyen.

-Karvalits Zoltán polgármester-