Szociális ügyek napirenden

A márciusi testületi ülésen napirend előtt Kovács János, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület Leader programot koordináló helyi bíróló bizottság képviselőjeként számolt be a ciklus vége felé az eddigi eredményekről, az alapvetően sikeres nádasdi pályázatokról.

A Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ Család és Gyermekjóléti Központja 2022 év munkájáról írásbeli beszámoló érkezett, de a központ munkatársai személyesen is várták a képviselők kérdéseit, véleményét. A beszámolóból és a kialakult beszélgetésből kiderült, hogy a gyermekjóléti ügyek száma csökken, köszönhetően elsősorban a kialakult jó kapcsolatoknak a Szolgálat munkatársai és az iskolával, óvodával, lakossággal és az önkormányzatokkal.  A jó együttműködésének köszönhetően az ügyek nem jutnak el a hatósági szintig, már a családok szintjén sikerül a megegyezés. Jelenleg nincs is védelembe vett család és a figyelembe került 12 család havi szinten kezelhető. 

A Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ számára is egy nagyon szoros gazdálkodású év volt a 2022-es. Az, hogy végül nem keletkezett hiány, elsősorban a fenntartó Evangélikus Egyháznak és kisebb részben a nádasdi önkormányzatnak köszönhető. A gondozottakat terhelő költségek országos szinten továbbra sem magasak Nádasdon, így a bevételek sem, vagyis továbbra is szükség van a támogatásokra. A diakóniai központ által kért 3 milliós önkormányzati támogatást megígérni a testület továbbra sem tudta szándéka ellenére, hiszen nem látni a gazdasági év végét. A polgármester szorgalmazta a családsegítő és a diakónia központ együttműködését, hogy az esetleges szociális problémák még hamarabb előkerüljenek. Tóth Gábor, a diakónia gazdasági vezetője elmondta még, hogy jelenleg nincs várólista, mert kaptak engedélyt kapacitásaik bővítésére. Kérdésre beszélt továbbá arról, hogy nagy szükség van a lakosság, elsősorban természetesen a hozzátartozók segítségére, hiszen az idősödő és segítségre szoruló emberek nem szívesen jelentkeznek maguktól és kérik a különböző szintű gondozást, helyettük kell kezdeményezni. Amikor azután megismerkednek a lehetőségekkel, már általában hálásak és jobban elfogadják helyzetüket.

Polgármesteri beszámolót olvashattak és beszélhettek meg a képviselők a 2023-as év eddig eltelt időszakának munkájáról. A beszámolóban szó volt például a kistérségi társulással való együttműködés eseményeiről, a rendezési terv módosítására érkezett lakossági kérésekről, a polgármesteri hatáskörben kiutalt szociális támogatásokról. Megtörtént az iskolai tűzivíz tároló ellenőrzése és karbantartása és mint az óvodába látogatók tapasztalhatták, az óvoda és a bölcsőde közti tűztávolsági előírásoknak megfelelően átépítésre került az óvoda bejárata.

Elfogadták a képviselők az idei közbeszerzési tervet és felülvizsgálták temetkezési és temető üzemeltetési rendeletüket. Ennek értelmében az alkalmazandó új temetési hely megváltási/újra váltási díjak a következők: Egyes sírhely: 12.700 Ft/25 év, kettes sírhely 25.400 Ft/25 év, gyermek sírhely 6.350 Ft/ 25 év, urnasírhely 6.350 Ft/25 év. Az aktuális újra váltási helyzetről az önkormányzat többféle módon is igyekszik tájékoztatni az érintetteket.

Szintén új jogszabályi előírásokhoz kellett igazítani a közterületek elnevezéseiről és a házszám megállapításról szóló helyi rendeletet. A lakosság számára lényeg továbbra is az, hogy „az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan házszámát, vagy helyrajzi számát tartalmazó táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, vagy külön tartószerkezeten közterületről jó látható módon kihelyezni”.

Elhalasztották a Helyi Esélyegyenlőségi Terv megtárgyalását és elfogadták még a 2023. évi közművelődési szolgáltatási tervet.

-ML-