Vasi-Hegyhát Naturpark

Az Oszkói Hegypásztor Kör benyújtotta az Agrár- minisztérium illetékes főosztályára a tervezett Vasi-Hegyhát Natúrpark dokumentációját. A Vasvári és a Körmendi járásból húsz település csatlakozott a kezdeményezéshez:

Alsóújlak, Bérbaltavár, Csehi, Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Nagytilaj, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Vasvár, Döbörhegy, Döröske, Halastó, Szarvaskend, Nagymizdó, Katafa, Nádasd. Mintegy 33 ezer hektár lesz a területe a tervezett Vasi-Hegyhát Natúrparknak. Vas megye déli részének jellemzően aprófalvas térségéből áll össze. A hegyháti natúrpark a szőlőhegyekre, mint kiemelt tájértékre szerveződve jön létre. Magyarországon jelenleg 16 natúrpark található, a szomszédos Ausztriában mintegy ötven.

A csatlakozó önkormányzatokon kívül civil szervezetek, vállalkozások, intézmények is részt vesznek az együttműködésben, amelynek célja a természeti és kulturális értékek védelme, megőrzése, a környezettudatos nevelés, szemléletformálás, az ökoturizmus, a helyi gazdaság fejlesztése és a helyi termékekre épülő vidékfejlesztés. Fontos partner az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Ha a minisztérium elfogadja a dokumentációt, nyilvántartásba veszik a natúrparkot és valamely esemény apropóján adják át a cím odaítéléséről szóló oklevelet.

És hogy pontosan mit is takar a naturpark cím?

A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein, helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása.

A natúrpark az integrált védelem elvére építve a tájat és a természetet nem a tájban élő embertől, hanem azt vele együtt hasznosítva védi meg!

A natúrparkok főbb tevékenységi területei a „négypilléres modell” alapján a következők:

1. pillér – A természeti és kulturális örökség védelme: a táj és a kulturális értékek gondozása, ápolása és megőrzése. A táj érdemes karakterelemeinek és a tájértékeknek védelme, az élőhelyek, fajok fennmaradását szolgáló tudás és ismeretek alkalmazása.

2. pillér – Környezeti nevelés, szemléletformálás: a helyi lakosság és a natúrpark területére érkező látogatók szemléletének formálása a helyi természeti és kulturális örökségek, valamint a megőrzésükre tett erőfeszítések bemutatásán keresztül.

3. pillér – Vidékfejlesztés: a természeti és kulturális örökségen, valamint a táji adottságokon alapuló, a táji értékeket a helyi közösségek bevonásával megőrző, gyarapító fejlesztések támogatása (pl. helyi termékek, piacok, a megőrzést és bemutatást támogató infrastruktúra fejlesztése, gazdasági együttműködések).

4. pillér – Turizmus és pihenés: a táj szépségére, harmóniájára, természeti és kulturális adottságaira, sajátos értékeire építő és azt fenntartó turisztikai és rekreációs kínálat megfogalmazása, a gyógyulást és pihenést elősegítő termékfejlesztés, desztináció-építés, turisztikai piacra vitel, közös értékesítés segítése, támogatása.

-vaol.hu nyomán Földes Tímea

Fotó: sokszinuvidek.24.hu-