Természeti környezet - Cseresnyés-hegyi Gyümölcsöskert

Nádasd „Cseresnyés hegy” zártkerti területén 17.391 m2-es területen került kialakításra gyümölcsös mintakertünket. A területen kialakításra került egy szerszámos tároló és esőbeálló, amely a kisebb csoportok fogadására is alkalmas. A madárbarát sarok kialakításával segítettük a közvetlen használók - a különböző odúlakók -  életfeltételeit, ezáltal az általános iskolások, sőt a felnőttek részére is még természet közelibbé tettük a kertet.

Az erősen elerdősült terület megtisztítását a közmunka program keretében került elvégzésre. A településünkön átmenő Szent Márton turista útvonal mellett kialakított kert a gyümölcstermelésen felül, az általános iskolások számára bemutató - a helyi családok és fiatalok számára közösségi, - a turisták számára látvány- és pihenőkertként funkcionál. A kert fejlesztésével egyidőben a Szent Márton turista útvonalat a kerten keresztül tervezzük átvinni. A tájkép megőrzésén túl a gyümölcsöskert szolgálja a településre érkezők és a településen élők tanulási, pihenési, és szórakozási igényét, bemutatva és „becsempészve” az odalátogatók tudatába a gyümölcsösök értékeit. Ifjú méhésszel összefogva bemutató méhészetet tervezünk, amely a gyümölcsfák beporzása mellett lehetőséget teremt a méhészet népszerűsítésére is.

A mindegy 140 csemete került telepítésre a területen. Almák közül: Batul, Csörgő, Mosakszik, Darázs, „Lánycsöcsű”, Piros Pogácsa, Húsvéti rozmaring, körték közül: Tüskés, Vilmos, Vérbélű, Őszipiros, Zabérő és Kétszertermő, cseresznyéből a Hólyagos, illetve naspolya és Házi berkenye került kiültetésre. Szőlők közül Othelló és Kormin került telepítésre.

A megmaradt öreg fák már jelenleg is teremnek gyümölcsöt, de a mintegy 200 db újonnan ültetett hagyományos gyümölcsfa és bogyós gyümölcsök majdani termését, étkezési gyümölcsként, aszalványként, illetve ivóléként szeretnénk a helyi általános iskolában, óvodában és a szociális étkeztetésben felhasználni.